Carstvo od čokolade

10.06.2015.

Tanja i Rade Vučićević više od dve decenije uspešno se bave, kako vole da istaknu, pravom gastronomskom umetnošću i najlepšim poslom na svetu – proizvodnjom čokoladnih delikatesa Premier koji predstavljaju sinonim za kvalitet.

Ponekad su jaka želja i jasni ciljevi, praćeni svakodnevnim trudom i radom, dovoljni da se i u teško, nesigurno vreme kakvo je vladalo u Srbiji davne 1992, mladi bračni par odluči na riskantan korak i pokrene samostalni biznis. Danas, mnogo godina kasnije, ručno rađeni čokoladni proizvodi porodice Vučićević, koji sadrže najkvalitetnije sastojke i pakuju se u specijalno dizajnirane ambalaže – oduševljavaju brojne Beograđane, ali i turiste koji redovno svraćaju u Galeriju čokolade.

main

Sve je počelo u skromnoj atmosferi male radionice, a danas ste jedan od najprestižnijih proizvođača čokoladnih proizvoda u prestonici. Kako s ove distance gledate na početak, a kako vaš san izgleda danas?
Čokolada i rad s njom zasigurno je najslađi posao, a za nas i najlepši. Mi smo pre 23 godine, kao mladi bračni par izabrali ovaj slatki posao, koji doživljavamo kao ozbiljnu igru u osmišljavanju i degustiranju novih ukusa. Bavimo se pravom gastronomskom umetnošću. Kada pomislim na početak, nisam imala viziju kakva nas budućnost čeka, ali uvek smo imali isti cilj: da Art Ival d.o.o. izraste u posebno, jedinstveno i kvalitetno preduzeće. Obilaženjem sajmova, praćenjem trendova i ideja, stvarali smo svoj poslovni put i postavili brend Premier na stabilne temelje!

Šta vas je inspirisalo da davne 1992. godine pokrenete jedan ovakav biznis?
Moj suprug Rade Vučićević i ja osnivači smo i vlasnici preduzeća, a period kada smo pokrenuli firmu, u materijalnom smislu, bio je jedan od najtežih u našim životima. Kao roditelji dvoje male dece, u nesigurnom vremenu, morali smo brzo da rešavamo svoju budućnost, te su nas splet srećnih okolnosti i Božja volja odveli u preduzetničke vode, i to bez posebnog znanja o tome. Uz mnogo truda, stupili smo u kontakt sa doajenom konditorske industrije, gospodinom Sretom Bankovićem, koji nam je svojom neverovatnom pokretačkom
energijom uneo dodatni entuzijazam i dao neprocenjive savete.

Čini se da je proizvodnja i prodaja čokolade nesumnjivo isplativa. Kakvo je vaše iskustvo?
Da, dobro ste rekli čini se, jer od samog osnivanja firme mi poslujemo u krizi. Od posla koji radimo, ne očekujemo ništa više od egzistencije bez stresa.

Koliko je u ovom poslu važna kreativnost i da li ste na izuzetno konkurentnom tržištu uspeli da pronađete recept za uspeh i održivost ideje?
Profesionalnost, odgovornost, usredsređenost, posvećenost vrhunskom kvalitetu, i sve to zajedno začinjeno ljubavlju i voljom, daje veliki broj kreativnih ideja. Međutim, rešenja naših ideja zavise i od finansijskih, tehnoloških, zakonskih mogućnosti… Kada sve to sagledamo, pokrećemo projektni zadatak koji naš kreativni tim dalje razrađuje. Čokoladna čarolija kreće od momenta mešanja različitih vrsta čokolada, uz dodavanje darova iz prirode, a onda nastupa svima najdraži deo – degustacija, kada pršte komentari, predlozi i ocene. Veoma nam je važna i kreativnost stručnjaka, pa tako više od deset godina uspešno sarađujemo sa dizajnerkom Vesnom Jovanović.
Kvalitet vaših proizvoda prepoznala je kraljevska porodica Karađorđević. Iz nekih nama poznatih razloga, bila nam je čast da svoj rad predstavimo i našoj kraljevskoj porodici, a posle nekoliko godina saradnje, prestolonaslednik Aleksandar dodelio nam je titulu dvorskog liferanta. Tako je nastao i naš čuveni koncept čokoladnih proizvoda – Kraljevski ukusi Srbije.

Da li ste usmereni samo na domaće ili planirate proboj i na inostrano tržište?
Pored našeg tržišta, prisutni smo i na inostranom, gde ubrajamo države iz bivše Jugoslavije, zatim Nemačku i Slovačku, a trenutno pregovaramo i sa Rusijom… Ipak, pozicija srpskih proizvođača premium čokolada van naših granica nije nimalo zavidna. U svetu vladaju predrasude na pomen Made in Serbia, mada smo učešćem na sajmovima prehrane uvideli da pariramo nemačkim ili belgijskim poslasticama. Posebnu pažnju privlače naše jedinstvene čokolade Manastiri Srbije koje simbolizuju spoj tradicije, kulture i dobrih srpskih ukusa. Međutim, ono što nam je trenutni prioritet, jeste razvoj naše mreže čokolaterija u Srbiji.

main2

Šta za vas predstavlja čokolada, kao i njen svet u kojem svakodnevno uživate?
Kada volite posao kojim se bavite, tu je u izvesnoj meri prisutan uspeh. Ljubav me pokreće, ona je moj stil života i odnosa prema porodici, prijateljima, čokoladi… Često me pitaju kako uspevam da se ne ugojim od čokolade, a moj odgovor je da uživam u svakodnevnom degustiranju. Čokolada je od davnina poznata kao Hrana bogova i ljubav prema njoj uspeli smo da prenesemo i našoj deci.

Od kojih načela nikada ne odstupate, kada je reč o odnosu sa mušterijama, proizvodnji i prodaji, vizijama i idejama?
Kvalitet i samo kvalitet, to je načelo od kojeg nikada ne odstupamo, kako u odnosu prema proizvodnji, prodaji i mušterijama, tako i u odnosu sa zaposlenima. Raduje me što je brend Premier postao sinonim za kvalitet.

Da li biste sa čitateljkama Bazara podelili neki od vaših omiljenih recepata za pravljenje ukusne čokoladne poslastice?
S obzirom na to da idu topli dani, moj predlog je domaći liker od čokolade koji se može rashladiti u frižideru ili osvežiti uz kockice leda.

Sastojci su sledeći: 500 g šećera, 0,5 l mleka, 200 g Premier tamne čokolade (70 odsto kakaoa), 0,5 l ruma i jedan vanilin šećer.

Način pripreme: Prokuvajte 500 g šećera u 250 ml mleka na blagoj vatri, sve dok se šećer skroz ne istopi do ključanja, a u preostaloj količini mleka rastopite 200 g izrendane čokolade i promešajte. Stavite na ringlu da se još malo prokuva, potom skinite s ringle, dodajte vanilin šećer i dobro izmešajte. Kada se smesa ohladi, dodajte rum i zatim gotov domaći liker sipajte u flašu i stavite da odstoji u frižideru. Pre upotrebe liker promućkajte i po želji dodajte šlag ili rendanu čokoladu!